In de voedselverwerkende, verwerkende en verpakkingsindustrieën is de ophoping van vet, bacteriën, koolstofafzettingen en andere onzuiverheden op machines en apparatuur na een lange periode van gebruik onvermijdelijk. Deze soorten resten zullen ervoor zorgen dat uw bedrijf veel tijd en geld moet besteden aan reiniging en onderhoud met behulp van traditionele methoden zoals hogedrukreiniging met zand of het gebruik van water en reinigingsmiddelen.

Om dit probleem op te lossen, raadt ColdBlast u ten zeerste een alternatieve methode aan, namelijk droogijsstralen. Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van deze geweldige technologie. Laten we in dit artikel meer te weten komen over hoe droogijsstralen in de voedingsindustrie werkt.

Lees meer: Wat is droogijsstralen?

Het reinigen van voedselverwerkingsapparatuur

Een broodfabriek en verwerkingsbedrijf gebruikte een droogijsstraler om deeg, bloem en vetresten te reinigen van verschillende oppervlakken, zoals metaal of plastic. Voorheen gebruikte dit bedrijf conventionele reinigingsmethoden zoals water en chemische reinigingsmiddelen. Deze methoden kostten vaak veel tijd en arbeid om te voltooien. Ze moesten zelfs hun machines naar een externe eenheid sturen voor reiniging, wat het bedrijf extra geld kostte.

Daarom besloot het bedrijf om kosten, tijd en arbeid te besparen door in plaats daarvan een droogijsstraler te gebruiken voor het reinigen van machines en apparatuur. Deze oplossing bleek direct effectief te zijn.

Het reinigen van het transportsysteem in de voedselproductielijn

Niet alleen kan het de oppervlakte van het materiaal reinigen, maar de beste droogijsstraler is ook effectief in het onderhoud van de productielijn en het transportsysteem van de fabriek. Een droogvoerproductie-eenheid in Amsterdam heeft een droogijsstraler toegepast om het transportsysteem te reinigen.

Eerder gebruikte deze eenheid alleen water om het transportsysteem schoon te maken, maar dit was niet echt effectief. Daarna stapten ze over op een droogijsstraler en het werkte als een wonder. De oppervlakken waren vlekkeloos, er was geen secundair afval en alle problemen waren op de beste manier opgelost.

Als je droogijsstralen en laserreiniging vergelijkt, heeft droogijsstralen bewezen meer voordelen te bieden.

Het reinigen van filters en sensoren in voedselproductiemachines

Een snackfabrikant in Hoorn gebruikte een droogijsstraler om achtergebleven residu, olie en kruiden van de filters en sensoren van de voedselmachine te reinigen. Het grote voordeel van de droogijsreinigingsmachine is dat deze geen schade toebrengt aan machines en apparatuur. Met de droogijsstraal schoonmaak methode kunt u de sensoren of gevoelige elektronische schakelingen van het apparaat reinigen zonder bang te zijn ze te beschadigen.

Bovendien kan een voedselfabriek bijna honderden filters hebben die een paar uur in beslag nemen om te reinigen, maar met de droogijsstraler zal dit veel sneller gaan, terwijl de productiecapaciteit van de fabriek behouden blijft.

Het is mogelijk dat je ook een droogijsmachine nodig hebt om droogijs te produceren voor een effectievere uitvoering van je werk.

Het reinigen van voedselcontactoppervlakken

Om alle resten of achtergebleven vuil op het oppervlak dat in contact komt met voedsel te reinigen, heeft een kaasfabriek een droogijsstraler gebruikt. Deze methode heeft de fabriek veel tijd bespaard door de reinigingstijd, evenals de stilstand van de transportsystemen en de productie, te verminderen. Hierdoor kan de machine blijven werken en de operationele productiviteit behouden.

Droogijsstralen blaast ook al het vuil en schadelijke bacteriën weg.

Het reinigen van vul- en verpakkingsapparatuur

Naast het vermogen om het oppervlak van voedselproductiemachines te reinigen, kan de droogijsstraler ook het verpakkingssysteem in verwerkingsinstallaties volledig schoonmaken. Een voedselproductiebedrijf in Noord-Holland gebruikte een droogijsstraler voor het reinigen en onderhouden van de verpakkingslijn. Deze apparatuur kan ook locaties desinfecteren die voorheen ontoegankelijk waren voor conventionele reinigingsmethoden.

Na het reinigen hebben ze getest en bevestigd dat er geen residu op het oppervlak van het verpakkingssysteem achterbleef.

Het reinigen van industriële ovens en mixers

De droogijsstraler kan ook worden gebruikt om industriële ovens, mixers en machines die verband houden met voedselproductie te reinigen. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van tortilla’s in het industriegebied van Rotterdam gebruikte een droogijsstraler om koolstofafzettingen, vet, pasta’s en ander verontreinigend afval van mixers, ovens en andere verwerkingsapparatuur te reinigen. Voorheen gebruikte dit bedrijf water om de oven schoon te maken, maar dat kostte veel moeite, geld, tijd en menselijke hulpbronnen.

Zodra ze overstapten op CO2 droogijsreiniging, werd de tijd voor het reinigen van machines en apparatuur aanzienlijk verminderd, tot wel 80%! Hierdoor kunnen er geen giftige chemicaliën meer in het productieproces terechtkomen en worden de werknemers beschermd tegen direct contact met dergelijke stoffen.

Het desinfecteren van de liften in de voedselfabriek

In voedselverwerkende fabrieken maakt de transportband het gemakkelijker om producten van de ene plaats naar de andere te verplaatsen. Tijdens gebruik is het onvermijdelijk dat voedselresten achterblijven of zelfs hardnekkig vastzitten aan dit systeem. De droogijsstraler kan tijd besparen bij het reinigen van de oppervlakte van de transportband, zelfs wanneer deze in bedrijf is en vereist geen stilstand voor reiniging.

Het desinfecteren van notenverwerkingsapparatuur

Een amandelfabriek in de Verenigde Staten gebruikte een droogijsstraler om amandelstof, olie en verontreinigende resten van de oppervlakken van verwerkingsapparatuur te reinigen. De droogijsstraler CO2 droogijsmachine kan het productiesysteem reinigen terwijl het online is. Dit helpt de amandelnootproductiefaciliteit om tijd te besparen bij het reinigen en de productiecapaciteit op hoge snelheid te behouden.

Daarnaast helpt het reinigen van residuen en andere allergenen uit het productiesysteem om te voorkomen dat er contaminatie optreedt en de eindproducten veilig te houden.

Het reinigen van de motor en tandwielen van de voedselproductielijn

De droogijsstraler stopt niet alleen bij het reinigen van oppervlakken die in contact komen met voedsel, maar kan ook worden gebruikt voor de hele motor en tandwielen van de voedselproductielijn. Tijdens het productieproces is het onvermijdelijk dat de motoren en tandwielen worden bedekt met afzettingen en stof. Na verloop van tijd zal dit ervoor zorgen dat de machine onstabiel werkt.

Een internationaal bedrijf gespecialiseerd in voedselproductie heeft een droogijsstraler gebruikt omdat deze methode voldoet aan de normen voor het reinigen van de bovengenoemde details. Hierdoor zijn de implementaties snel gereinigd en volledig onberispelijk.

Algemene facilitaire reiniging

Naast het reinigen van machines en apparatuur kan de droogijsstraler ook worden toegepast om de fabriek schoon te maken. Een sandwichfabriek gebruikte een droogijsstraler om de hele voedselproductiefabriek te desinfecteren.

Voorheen gebruikte dit bedrijf water en andere chemische ontvetters voor het reinigen. Zoals hierboven vermeld, kunnen deze methoden de kleine hoekjes van ontoegankelijke geometrie niet reinigen en zijn ze ook extreem tijdrovend. De droogijsstraler kan rond gevoelige oppervlakken zoals bedrading, schakelborden, sensoren en persluchtleidingen reinigen. De niet-schurende reinigingsmogelijkheden van de machine maken het mogelijk om gebieden te reinigen waar traditionele methoden dat niet konden.

Vergelijkbare berichten